chceme lepšiu školu v Záhorskej Bystrici


Výsledky prieskumu starostu medzi rodičmi o kvalite školy

29.06.2011 12:10

Vzhľadom na záujem starostu o kvalitu školy v Záhorskej Bystrici bola Komisia školstva, mládeže a informatizácie poverená v spolupráci s vedením ZŠ s MŠ Hargašova pripraviť anketu na zistenie spokojnosti rodičov. Bol vypracovaný  dotazník, ktorý bola prostredníctvom združenia rodičov a triednych učiteľov distribuovaný rodičom žiakov ZŠ.

Tu Vám ponúkame stručné zhrnutie výsledkov:
 

  • Väčšina rodičov pri výbere školy zohľadnila vzdialenosť od bydliska a prítomnosť kamarátov ich dieťaťa.
     
  • V 38% by respondenti školu odporučili alebo pravdepodobne odporučili (27%) svojim známym. 9% rodičov by však školu neodporučilo a 17% pravdepodobne neodporučilo, čo predstavuje viac ako štvrtinu respondentov.
     
  • Viac ako štvrtina rodičov, ktorých dieťa podľa dotazníka navštevuje 1. stupeň, dieťa plánuje po 1. stupni preradiť na inú školu. Z rodičov, ktorí plánujú dieťa po prvom stupni preradiť, väčšina ako dôvod uvádza nespokojnosť s kvalitou výučby fluktuáciu učiteľov a žiakov. 

  • S kvalitou výchovnovzdelávacej práce je úplne spokojných 35% rodičov a skôr spokojných 38% rodičov. Nespokojných alebo skôr nespokojných je až  23% rodičov. 
     
  • Medzi pozitíva školy, ktoré rodičia vyzdvihli jednoznačne patrí prístup učiteľov k žiakom, bezpečné prostredie školy a prístup učiteľov k rodičom. 

  • Pri otázke Čo je potrebné na škole zmeniť?
    - až 61% rodičov označilo odpoveď materiálno-technické vybavenie školy
    - 34% by chcelo zlepšiť kvalitu školskej jedálne
    - 28% rodičov cíti potrebu zlepšenia kvality výučby
    - 28% rodičov tiež označilo možnosť Iné, kde následne uviedli,
    - 32% že je potrebné zmeniť vedenie školy
    - 14% zlepšiť hygienu / čistotu priestorov v škole, školskej jedálni a telocvični
    - 21% zmeniť celkovú atmosféru školy a vzťahy medzi rodičmi a učiteľmi 
  • Za alarmujúci je možné označiť fakt, že vyše 35% respondentov potvrdilo, že ich deti sa na škole stretli so šikanovaním.
     
  • Ku činnosti Rady školy sa vyjadrilo len 46% rodičov. Väčšina rodičov sa nevie k danej téme vyjadriť, nakoľko pociťujú nedostatok informácií o Rade školy. 
     
  • Z odpovedí rodičov vyplýva, že je potrebné zlepšiť vzťahy medzi školou a rodičmi, zlepšiť komunikáciu a zmeniť arogantný prístup vedenia. Je potrebné akceptovanie konštruktívnej kritiky a pripomienok rodičov zo strany školy / vedenia. 

    Z celkového počtu 204 distribuovaných dotazníkov bolo vyplnených 85, čo je takmer 42%. Percentuálne údaje v správe sa vzťahujú k celkovému počtu odovzdaných lístkov.

    Vypracovala: Katarína Križková 

Celú správu si môžete pozrieť tu: evaluacna_sprava.doc (50 kB)

 

 

—————

Späť