chceme lepšiu školu v Záhorskej Bystrici


Rodičovské združenie, príhovor a zamknutá riaditeľka (video)

10.06.2011 03:46

 Na rodičovskom združení sme si mohli vypočuť príhovor pána starostu o ankete pre rodičov o kvalite školy a hneď po ňom aj príhovor pani riadieľky v ktorom z väčšej časti reagovala na vznik tohto fóra o ktorom väčšina rodičov ani netuší. Nespomenula žiadne konkrétne výhrady rodičov, ani možnosť sa zapojiť do verejnej diskusie, ale na túto iniciatívu zaútočila, rovnako ako na iniciátora tohto fóra Ladislava Ďurkoviča, rodiča žiačky na škole. Vypočujte si celý príhovor:

Je to neslýchané, že zneužila svoju právomoc a prítomnosť všetkých rodičov žiakov, ktorí tam prišli kvôli svojím deťom pred koncoročným uzatváraním známok bez možnosti prezentovať aj iný názor a prezentovala svoje jednostranné stanovisko. Ladislav Ďurkovič ju počas prejavu navštívil aby ju požiadal o rovnako možnosť vystúpiť, ale tam ju zatajil školník a ona sa potom zamkla v riaditeľni.

Rodiča a iniciátora otvorenej verejnej diskusie o škole nebola ochotná prijať počas rodičovského združenia, veď pozrite si ako táto snaha stretnúť sa s pani riaditeľkou dopadla:

Po zriadení fóra sme očakávali otvorený prístup a to že riaditeľka pozve rodičov s cieľom prebrať problémy ktoré sa týkajú školy a že nájde spôsob ako vyriešiť kritické pripomienky rodičov žiakov na škole. Svet nie je čiernobiely a funkcia riaditeľky školy je veľmi zodpovedná. Je naozaj pomýlené si myslieť že nevidíme aj pozitíva na škole, ale to neznamená že nemôžme hovoriť aj o problémoch a nepríjemných veciach.

Naivne sme pôvodne očakávali že túto iniciatívu riaditeľka privíta. Zastáva predsa verejnú funkciu, ktorá neznamená moc, ale službu deťom a rodičom. Je to funkcia, ktorú má právo verejnosť podrobiť kritike a tú musí vedieť verejný činiteľ vedieť prijať. Čakali sme, že sa dohodneme na spôsobe spracovania pripomienok rodičov z tohto fóra a na postupe pri riešení problémov ktoré rodičov trápia.

Zjavne otvorenú diskusiu riaditeľka nevníma ako možnosť pre zlepšenie kvality školy, rodičov vníma ako nepriateľov, pripomienky ako útok a nie je schopná otvorenej diskusie, čo by malo byť základnou vybavenosťou každého manažéra a obvzlášť pedagóga. 

—————

Späť